Kortwieken

Om te voorkomen dat je papegaai wegvliegt of in huis ergens tegen aan vliegt kun je hem het beste kortwieken. Tommy heb ik laten kortwieken toen hij 12 weken oud was. Toen ik hem daarna mee naar buiten nam gebuerde het toch .... hij vloog weg!!
Ik was wat foto's van Tommy aan het maken, buiten op een bankje. Tommy was toch gekortwiekt dus wat voor kwaad kon het? Opeens kwaakte een eend in de sloot die aan onze tuin grenst. In een flits van een seconde vloog Tommy op richting de sloot. Eerst dacht ik dat ik er achter aan moest, maar hij vloog de hele sloot uit. In paniek rende ik naar de voordeur en naar het einde van de straat. Ik zocht in de bomen naar Tommy toen iemand anders riep dat hij in de struiken zat. Ik dook de struiken in en Tommy kwam rustig op mijn hand.

Ik heb de dierenzaak opgebeld waar ik hem heb laten kortwieken. Zij hebben er nog wat afgeknipt. Gevolg was toen dat Tommy nog maar 2 grote veren had. Dat is te weinig, want die hebben met spelen weinig steun. Daardoor braken die veren ook af en had Tommy een hele korte vleugel!
Als Tommy nu sprong viel hij als een baksteen naar beneden. Bij de foto's zie je de wond die Tommy daardoor op zijn borst kreeg. Hij is daar twee keer voor geopereerd.

Na dit hele gedoe had ik geen zin meer om mijn papegaai bij de dierenzaak te laten kortwieken. Ik besloot zelf informatie te zoeken. En die staat hieronder.

Het is het beste om een vogel aan beide kanten te kortwieken, dan blijft hij in evenwicht en kan hij een stukje zweven.
Hieronder zie je een plaatje dat aangeeft waar je moet knippen. Je knipt dus vanaf de buitenkant 6-8 veren.

Knip niet te kort, probeer eerst een of de vogel nog kan vliegen. Door hem bijvoorbeeld op het bed te "gooien". Zijn ze te lang dan kan er altijd wat af, als ze te kort zijn heb je een probleem!
Je moet ongeveer boven de rode staart blijven. Knip de veren recht zoals op het plaatje, dan vallen de veren over elkaar en heeft de vogel er geen last van.

Als je het zelf niet durft ga dan eerst eens bij een ander kijken.

Index verzorging Home