Amazones

Kaketoes
     

 

Papegaaien

Er zijn 330 soorten papegaai (psittaformes). Die worden onderverdeeld in 3 groepen:

1. 18 kaketoes (Cacatudidae)

2. 55 penseeltongigen (Lorridae)

3. 250 papegaaien (psittacidae)

Kenmerken

Papegaaien zijn er van 10 cm groot tot 1 meter.
Algemene kenmerken van papegaaien zijn:
korte gedrongen lichaamsbouw, korte nek en krachtige kop
kromme krachtige beweeglijke snavel
m.u.v. ara's hebben ze een korte geronde staart

Zintuigen

Het gezichtsvermogen van de papegaai is erg goed. Zowel veraf en dichtbij kunnen ze goed zien. Opmerkelijk is dat ze met elk oog apart kunnen zien. Ze zien monoculair. Hierdoor beslaat hun gezichtsveld 360 graden. Doordat ze met 1 oog zien, neemt de diepte wel af maar dat is geen probleem voor ze.
Het gehoor van papegaaien is zeer goed.
Reuk- en smaakzin zijn bij papegaaien minder dan bij zoogdieren. Toch hebben ze wel duidelijk voorkeur voor bepaalde smaken, zoals zoet.

Leervermogen

Papegaaien zijn geliefd als huisdieren omdat zij veel leervermogen hebben en een gebrek aan bepaalde instinctieve drijfveren. Ze kunnen dus veel leren.
Doordat ze ook erg intelligent zijn worden ze weer moeilijker als huisdier. Ze raken meteen in de stress als iets niet goed gaat.

 

Andere belangrijke dingen over papegaaien

Een papegaai is een prooidier. Ze worden vooral belaagd door roofvogels. Daarom is hun rug uiterst gevoelig voor luchttrillingen. Nader een papegaai daarom niet van achteren/ boven, ze zullen er enorm van schrikken.

Een papegaai is een kuddedier. Door in een groep te leven zijn ze moeilijker te onderscheiden voor de jager. Als je de foto hiernaast ziet en je denkt dan aan 50 papegaaien bij elkaar snap je wel dat het erg lastig is om er 1 uit te pikken.
Papegaaien zijn heel sociaal, gericht op de groep. Ze zijn bang voor dieren/mensen die ze niet kennen. Hun instinct zegt dat het vijanden kunnen zijn die hen op willen eten.

Een papegaai zoekt altijd leiderschap. In het wild hebben de papegaaien wachters die uitkijken naar vijanden, terwijl de groep eet. Dit zijn de belangrijke papegaaien, vaak grote papegaaien. Er is vaak ruzie om deze positie.
Als een papegaai in de huiskamer is zal hij ook de leiding willen nemen. Omdat een papegaai niet weet hoe hij leiding moet geven aan een huisgezin, zal de vogel gestresst raken en gaan bijten, plukken of krijsen. Daarom is het belangrijk te laten weten dat jij de baas bent. Laat de vogel niet boven borsthoogte komen als de vogel zelf de baas wil zijn. Ze hebben regels nodig. Ook kortwieken kan hier goed voor zijn.

Papegaaien zijn erg gevoelig en emotioneel. Ze voelen vaak haarfijn aan hoe mensen om hen heen gestemd zijn. Een papegaai kan helemaal in de stress raken als mensen gehaast zijn.
Papegaaien zelf hebben ook stemmigen. Soms zijn ze nogal humeurig en dan kun je ze beter laten zitten. Respecteer hun stemmingen.

Papegaaien maken kabaal. Hun stemvolume is niet te wijzigen. Je kunt het wel iets inperken, maar doe dit niet te veel. Een papegaai moet ook kunnen praten en fluiten. Het is natuurlijk gedrag. In de natuur hoor je ze vooral bij zonsopgang en zonsondergang.

Papegaaien maken ook veel rommel! Dat is iets wat alle papegaaien doen en wat in de genen zit. In de natuur is meestal genoeg voedsel voor handen, dus kunnen ze gerust verspillen. Dit gedrag is niet af te leren.